LIISA ÄÄRYNEN

Kuvanveistäjä, Suomi

Kuvanveistäjä Liisa Äärynen on opiskellut arvostettujen suomalaisten kuvanveistäjien, Terho Sakin (1930-97) ja Kari Ovaskan (1945-95) johdolla ja työskennellyt heidän apulaisenaan. Äärynen on osallistunut koti- ja ulkomaisiin näyttelyihin 1970 alkaen ja opettanut kuvanveistoa kansalaisopistossa 1978-84, sekä voittanut valtakunnallisen reliefikilpailun 2004. Vuosittaisen, valtakunnallisen ART ILMAJOKI –kesänäyttelyn johdossa Liisa Äärynen on toiminut koko tapahtuman ajan alkaen 1979.

Liisa Äärynen on figuratiivisten, esittävien pronssiveistosten tekijä ja myös näköismuotokuvan teko on hänelle tuttua; Äärynen on muovaillut melkoisen joukon suomalaisten Tangolaulukilpailujen voittajien muotokuvareliefejä. Liisa Äärysellä on vahva veistoksellisen muodon taju. Figuurit ovat mittasuhteiltaan venytettyjä ja hoikkia ja viime aikoina teosten koko on kasvanut. Herkkäviritteisten veistosten pintastruktuuri on rosoinen ja patina ”potkupatinaa”, jossa on valun jäljiltä kuona-ainetta uurteissa. Tematiikka juontuu taiteilijan näkemyksestä ihmisen arkielämään ja ajankohtaisiinkin asioihin ja hänen lähestymistapansa on lämmin ja myönteinen olkoon kyse muotokuvasta, humoristisesta hetken välähdyksessä tai viittauksesta menneeseen.

Liisa Äärysen huumori rakentuu usein vastakohtien tai liioittelun varaan. Viittaukset historiaan näkyvät esimerkiksi hattupäisten päivänvarjonaisten hahmoissa tai miesfiguureissa, kuten Don Quijotessa tai romanttisina, lievetakkisina rakastajina kävelemässä kesäisten, pitkähameisten naisten rinnalla. Liisa Äärynen näyttää valoisan ja ihmiselle elämäniloa tuottavan hetken vastapainona nykyihmisten kielteisyydelle ja tyytymättömyydelle.

Leena Passi museonjohtaja, FT
Käännös Mirkka Kallio FM

 

Sculptor, Finland

Sculptor Liisa Äärynen (1946-) studied and worked with famous Finnish sculptors Terho Sakki (1930-97) and Kari Ovaska (1945-95). Liisa Äärynen has participated in both Finnish and international exhibitions since the year 1970. Liisa Äärynen is the director of ART ILMAJOKI summer exhibition since the exhibition started in 1979.

Liisa Äärynen makes sculptures cast in bronze. Human figure is her basic subject and the figures she makes are elongated and slim. Liisa Äärynen has a strong conception of form and palsticity. Lately the size of her sculptures has grown bigger. The delicate sculptures have rough, uneven, furrowed surface and patina has remnants of cinder. The themes Äärynen uses are contemporary and commonplace at the same time. Her approach to her subjects is caring and positive in all her work: the portraits, a momentary glimpse of an everyday incident or a brief allusion to the past.

The humour of Liisa Äärynen’s sculptures is often based on contrasts or opposites, even exaggeration. References to the history can be seen taking the form of a lady with a parasol and romantic gentlemen courting her, walking beside her on a lovely day or in the shape of men like Don Quijote. Liisa Äärynen shows a moment of light and pleasure of life as a contrast of negative attitudes and dissatisfaction of our times.

Leena Passi Museum director Ph.D.
English translation Mirkka Kallio, MAT

 

Sivujen suunnittelu ja toteutus: Serkan Gerey, Kuvat: Veli-pekkka Katajamäki ja Liisa Äärynen